Třetí týden – Hry ve výuce

Hry ve výuce (?)

 

Hry ve výuce (?)

Přiznám se, že na téma využití her ve výuce jsem se těšila asi  nejvíc. Konečně pořádné praktické téma! Pustila jsem si záznam diskuze (v době konání této radostné události jsem seděla na koncertě Asonance:-) a potěšilo mě několik odkazů na hry, které lze hrát s dětmi a vnášet do výuky nový vítr.

Hry jako Evropa 2045, SimCity, Civilization, The Sims,  StoryFactory, Ekopolis.cz mohou být radostným zpestřením šedivého dne učitele a možná i dětí.

Z diskuze účastníků jsem si poznamenala program Capellasoft.cz. Tento program lze využít v hudební výchově ke skládání písniček a tvorbu partitur, na dané adrese je ke stažení demoverze.

Stránka Robotomie.cz dává odkazy na množství výukových her a aplikací, jako je NetLogo, simulátor, který umožňuje vytvářet a studovat jednoduché simulace přírodních i společenských procesů, Cvičitel zvířat (aplikace simulující proces učení zvířat pomocí metody pozitivního posilování. K dispozici jsou tři zvířata a vašim úkolem je každé naučit vybraný kousek), Hnízdění ptáků (Biologická simulace, která simuluje proces výběru životního prostředí podle různých strategií. Hráči se na základě  pozorovatelných znaků snaží vybrat co nejvhodnější oblast pro zahnízdění a rozmnožování. Simulace ukazuje základní principy přirozeného výběru). Interesantní je odkaz na 93 stran Internetových aplikací ve výuce, 3D hříčky pro výuku prostorové geometrie a další.

Hry můžeme rozdělit na:

                                                    a)  hry komerční, využité při výuce (SimCity, Civilization, the Sims..)

                                                    b) hry, vyrobené přímo pro účely škol (známé programy např. od firmy Terasoft aj., založené na mechanickém opakování)

                                                   c) serious games, hry, vytvářené převážně neziskovými organizacemi, upozorňující na nějaký zásadní problém, např. ekologický

                                                   d) edutainment, hry zábavné a zároveň poučné (určené dětem předškolním a na 1. stupni)

Chápu, že asi nejlepší druh učení (kromě sociálního) je pochopení reality skrze praktické využití znalostí. Takže – hurá do toho a zkusme to s hrami!